DIY: Uskršnje drvce

DIY: Uskršnje drvce

Da li ste već okitili vase uskršnje drvo? Da, dobro ste pročitali. Uskršnje drvo. Svi smo upoznati sa tradicijom kićenja novogodišnjeg drveta uoči Nove godine. Dekorisanje drveta šarenim jajima je običaj koji potiče iz Nemačke i Austrije, ali je danas dosta rasprostranjen i u Madjarskoj, Poljskoj i Ukrajini.

Obično se kite grane trešnjinog drveta, ali možete se odlučiti i za veštačke grane ili suvo pruće. U Nemačkoj ljudi dekorišu i drveće u svom dvorištu, a jaja pomoću ukrasnih traka privežu za grane. Drvo porodice Salfeld iz Nemačke svakako je drvo okićeno najvećim brojem dekorativnih jaja. Prilikom poslednjeg brojanja izbrojano je čak 10.000 dekorativnih jaja!

U staklenu ili keramičku vazu ubacite grane, možete ih dekorisati plastičnim, drvenim ili kuvanim jajima. Vazu napunite dekorativnim kamenčićima i peskom. Oko vaze zavežite ukrasnu traku od jute. Na gornje grane postavite mala gnezda ili korpice, a po želji možete dodati dekoracije sa uobičajenim uskršnjim motivima: pilićima, zečevima, cvećem i leptirima.

Drvena jaja probušite na vrhu, i pričvrstite metalnu kukicu sa navojem za jaje. Metalne kukice možete naći u svim gvoždjarama. Pri ukrašavanju jaja pustite mašti na volju.

Kada su jaja dekorisana i osušena, kroz kukice provucite trake. Tada su jaja spremna da se okače.

Dekoracije za Vaše uskršnje drvce možete vrlo lako i sami napraviti od pravih jaja. Napravite male rupe sa iglom na obe strane jajeta i izduvajte žumanac i belanac. Zapušite vrelim lepkom rupice, i pomoću raznobojnih traka okačite ih na Vaše uskršnje drvce. Koristite različite boje i farbe, ukrasne papire i trake.

Na fotografijama pogledajte još neke primere uskršnjeg drveta.

Ukoliko ste propustili prethodne blog postove na ovu temu, pogledajte kako da napravite mini uskršnje vaze ili uskršnju ikebanu od jaja , kako da osmislite uskršnju trpezu ili da obradujete nekog skrivenom porukom.

Pruće i suve grane prondjite OVDE
Ukrasne papire i trake OVDE
Dekorativne kamenčiće i pesak OVDE
Uskršnje dekoracije OVDE

Podeli na mreži


Upravo ste dodali ovaj proizvod u korpu: