Green Blog

Upoznajte hygge – danski stil uređenja doma i koncept sreće

U poslednjih nekoliko godina, skandinavski trendovi u uređenju enterijera doživljavaju globalnu ekspanziju. Jedan od najpopularnijih Skandinavaca koji su „zavladali“ svetom dekora je svakako hygge (izgvor: hue-guh). Kada otkrijete značenje ovog koncepta, lako ćete dokučiti i zašto.
Termin hygge je teško prevesti na srpski jezik jer se odnosi na štimung, atmosferu i, u krajnjoj liniji, na stil života. Reč se upotrebljava za opisivanje spleta osećanja komfora, ušuškanosti i sigurnosti koji pobuđuje topla kućna atmosfera. Hygge je posebna vrsta sreće koju pruža dom i upotpunjuje porodica. Ukoliko slediti ova jednostavna pravila uređenja doma, i Vi možete doživeti hygge momenat!

1. Svetlost i toplina sveće
Osim prirodnog svetla, hygge dom zahteva i svetlo sveća. Najbolji efekat ćete postići ukoliko postavite na kamin ili stočić mnoštvo sveća i svećnaka različitih boja, veličina i oblika.

2. Detalji od prirodnih materijala
Iako je skandinavski stil poznat po minimalizmu, hygge zahteva što više dekorativnih detalja. Naravno, svi elementi moraju biti izrađeni od prirodnih materijala poput drveta i kamena.

3. Zelenilo i cveće
Imperativ poštovanja prirode, koje se nalazi u srcu hygge stila, zahteva i da Vaš dom ukrasite cvećem i zelenilom.

4. Tople boje i teksture
Pored zelenila i prirodnih materijala, hygge stil nalaže i korišćenje toplih boja. Osim toga, zarad postizanja osećaja ušuškanosti, savetuje se i upotreba različitih tekstura.

5. Personalizacija
Na kraju, upamtite da ne treba samo Vi da sledite stil, već i da se on prilagođava Vama. To je jedan od hygge naravoučenija. Stoga, ne ustručavajte se da ispunite Vaš dom šarenim ramovima sa slikama Vaših voljenih osoba, ali i ostalim memorabilijama.

Za postizanje autentične hygge atmosfere, možete koristiti sledeće dekorativne elemente:

Sveće i svećnjake možete pronaći OVDE

Korpe u zemljanim bojama možete pronaći OVDE

Staklene vaze možete pronaći OVDE

Zelenilo možete pronaći OVDE

Ramove za slike možete pronaći OVDE

 Vaš Green Centar