Green Blog

Cvetni aranžman od Sisala

Ukoliko ste se u samom startu zapitali šta je to Sisal evo kratkog uvoda i objašnjenja. Reč je o prirodnim vlaknima velike dužine koja se dobijaju iz lišća biljke Agave sisalane. Poreklo vodi iz Meksika ali se uzgaja i na Haitiju i Kubi kao i u istočnoj Africi i na Madagaskaru. Dakle, radi se o sasvim prirodnom i ekološkom materijalu.

Ono što Sisal čini popularnim jeste činjenica da ima raznorodnu primenu. To se pre svega odnosi na pravljenje kanapa, užadi i različitih vrsta prediva. Samo vlakno sisala je dovoljno meko i prilagodljivo da ga možete oblikovati lako. Namenu koju ćemo mi predstaviti vezana je za dekoraciju.

Kao i uvek, prvo nabrajamo šta nam sve treba:

sisal cvetni aranzman

Za početak potopimo sisal u lepak za drvo i vodu. Za ovo je najbolje koristiti neku staru činiju. Možete i prvo izmešati lepak i vodu pa ubaciti sisal, nećete pogrešiti.

sisal lepak i voda

Kada sve zajedno izmešate prelazimo na kreativniji deo. Ovde će nam trebati balon srednje veličine (ili već one koja vama odgovara).

sisal balon

Ako nemate dodatni par ruku da pritekne u pomoć, postavite balon tako da ne mrda. Zaglavite ga u čašu ili manju posudu. A onda krećemo sa lepljenjem sisala. Vadite deo po deo iz činije i nanosite na balon. Potom, ostavite sve po strani da se osuši.

Kada se sisal oko balona osuši izvadite ga lagano i pažljivo kako ne biste izgubili formu.

vadjenje balona1

I na kraju ono najsladje! Ubacite orhideje i dobili ste svoj cvetni aranžman. Ukoliko su orhideje prirodne možete provući stabljiku i staviti u vazu sa vodom. Iz ovog razloga, u ovom slučaju, prednost dajemo veštačkom cveću. I podsećamo, danas se veštačko cveće pravi od jako kvalitetnog materijala i izgleda potpuno prirodno.

orhideje

collage


Sisal vlakno možete naći ovde.

Orhideje možete naći ovde.

Igrajte se materijalima i budite kreativni!

Do sledećeg druženja,

Green centar

www.greencentar.com